Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Τουρισμός!...Ευκαιρίες τέλος!

  •  Τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι και μια που βρισκόμαστε μέσα σε έναν κυκεώνα οικονομικών κρίσεων,(δικής μας αλλά και διεθνούς), είναι απόλυτη ανάγκη, ν' αποδείξουν οι επαγγελματίες του Τουρισμού πως εννόησαν πολύ καλά το που οδηγούμαστε. Και εννοώ αυτούς ( και δεν είναι λίγοι), οι οποίοι συμπεριφέρονται στον χώρο τους πρόχειρα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται από μόνοι τους σε εξαφάνιση.
  • Η χώρα μας τα μόνα προϊόντα που εξάγει είναι η υπέροχη Φύση της με το καταπληκτικό κλίμα της. Ο εφοπλισμός, μερικά αγροτικά προϊόντα ( όσα αφήσαμε ακόμα να υπάρχουν) και διάφορες υπηρεσίες. Πράγμα που σημαίνει πως εκεί που φτάσαμε, εάν πραγματικά καταλάβαμε τον κίνδυνο, είμαστε ΑΝΑΓΚΑΣΜΈΝΟΙ να διατηρήσουμε τουλάχιστον ότι μας απέμεινε και να μην πάμε πιο κάτω.
  • Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συμπεριφερθούν οι επαγγελματίες  με υπευθυνότητα, που σημαίνει, Οργάνωση, Ποιότητα και  Τιμιότητα! Πονηριές  της στιγμής, υπερτιμολογήσεις υπηρεσιών απαράδεκτες και πολλά άλλα διάφορα τερτίπια καταστροφικά για τον Τουρισμό σημαίνουν καταστροφή για την χώρα. Γιατί για τους ίδιους ειλικρινά δεν μας ενδιαφέρει. Δεν έχουν όμως το δικαίωμα ένα Εθνικό Προϊόν να το μεταχειρίζονται με τον χειρότερο τρόπο.
  • Η Πολιτεία από την άλλη Πρέπει επιτέλους να φύγει από τα λόγια και να πάει γρήγορα στα έργα. Και το πρώτο έργο της είναι ο Έλεγχος του προσφερόμενου Τουριστικού Προϊόντος. Όχι όμως από  ακατάλληλους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά από εξειδικευμένους απόστρατους του επαγγέλματος. Το "κάνουμε ότι θέλουμε και πουλάμε όσο θέλουμε" πρέπει να εξαφανιστεί από την Ελληνική Επικράτεια. Αρκετό έγκλημα έγινε στον Ελληνικό Τουρισμό με την ανοχή τη Κρατικής μηχανής.
  • Από τον Τουρισμό περιμένει η χώρα αύξηση του ΑΕΠ. Γι' αυτό και πρέπει να αρχίσει από τώρα και για πολλά χρόνια να μεθοδεύει την σύνδεση της Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Δραστηριότητας αλλά και της  Βιομηχανικής επίσης με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε χρόνο και περισσότερο οι ανάγκες από τα ανωτέρω προϊόντα των Τουριστικών Επιχειρήσεων (εστιατορίων-Μπαρ- Ξενοδοχείων- κ.λ.π.) να καλύπτονται όλο και περισσότερο από  τη Ελληνική Παραγωγή και όχι απόλυτα από εισαγωγές. Μόνο έτσι  οι περισσότερες εισπράξεις μας που προέρχονται από τον Τουρισμό, θα μένουν στην χώρα, αντί να οδηγούνται πάλι πίσω στα άλλα κράτη. Μόνο έτσι  θα ωφεληθούμε. Και βέβαια δεν θα μπορέσουμε να το πετύχουμε  αυτό  100%. Αλλά είναι για εμάς απαράδεκτο να το έχουμε επιτύχει στο 100% του αντίθετου αποτέλεσματος.
  • Αυτά όλα πρέπει να στηριχθούν σε μία πολύ σοβαρή μελέτη. Και αφού αποφασιστεί το πρόγραμμα να συνεχίζεται με Συνέχεια και Συνέπεια. Εννοείται, πως αρκετοί σημερινοί "επαγγελματίες" θ' αναγκασθούν να εγκαταλείψουν αυτό το οποίο υπηρετούν με τον χειρότερο τρόπο, αλλά και που δεν διαθέτουν και τα τελείως απαραίτητα προσόντα.
  • Αρκεί το υπεύθυνο Κράτος ν΄αρχίσει να δίνει βήμα στην Γνώση και την Εξειδίκευση και όχι στον Κομματισμό και την ψηφοθηρία. Αυτά τα τελευταία είναι η μάστιγα της χώρας αυτής.
  • Τελειώνοντας πρέπει να τονίσω πως στο εξής δεν πρέπει το Υπουργείο Τουρισμού να ενδιαφέρεται για το πόσα  εκατομμύρια τουρίστες μα επισκέπτονται ετησίως, αλλά το κατά πόσα εκατομμύρια ευρώ αυξάνεται το Εθνικό Οικονομικό Προϊόν!
  • Δεν χρειάζεται άλλωστε όλη η Ελλάδα να γίνει ένας απέραντος ανοργάνωτος και ανεξέλεγκτος τουριστικπός προορισμός. Χρειαζόμαστε Ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών αλλά  και σωστά αμειβομένων τέτοιων υπηρεσιών.
  • Ο δε  Έλληνας ήρθε ο καιρός να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν να κάνει διακοπές σε τρία και τέσσερα νησιά (για όσους επιμένουν) γιατί το Τουριστικό προϊόν είναι προς εξαγωγή δηλαδή είσπραξη από  ξένους. Και Δεν μπορεί όμως να είναι  φθηνό. Αλλά ούτε και οι υπηρεσίες μας να είναι της κατώτερης ποιότητας. Για τον Έλληνα υπάρχουν λύσεις αρκεί να  αρχίσει και αυτός να κρίνει και να συγκρίνει αυτά που του προσφέρουν. Τα "λουριά" για την απαίτηση της Ποιότητας πρέπει να "σφίξουν". Αυτά και άλλα πολλά.........