Περίπου 30.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, διαδήλωσαν σήμερα στη Φραγκφούρτη, στη δυτική Γερμανία, ζητώντας «δημοκρατία στην Τουρκία» και «ελευθερία στο Κουρδιστάν», ενώ κρατούσαν πλακάτ με το σύνθημα «όχι στον δικτάτορα»
Οι οργανωτές υπολόγιζαν ότι στην κινητοποίηση αυτή θα συμμετείχαν 20.000 Κούρδοι που ζουν στη Γερμανία, αλλά η τοπική αστυνομία εκτιμά ότι ο αριθμός ήταν μεγαλύτερος. Η διαδήλωση οργανώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Σύμφωνα όμως με μια εκπρόσωπο της αστυνομίας της Φρανκφούρτης, ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και φωτογραφίες του ιστορικού ηγέτη του, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν για να κατασχέσουν τις σημαίες, ώστε να μην προκληθούν επεισόδια. Οι αρχές διευκρίνισαν όμως ότι ελήφθησαν φωτογραφίες που ίσως χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την άσκηση διώξεων.
Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι «στηρίζει τους τρομοκράτες», κλιμακώνοντας ακόμη περαιτέρω τη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
Η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων της διασποράς αλλά επίσης και μια πολύ μεγάλη κουρδική κοινότητα.