Το βράδυ της Τρίτης μπήκε και το τελευταίο "κερασάκι"-ρύθμιση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συμπληρώνει το σύνολο των αλλαγών στις φετινές Πανελλήνιες και γενικότερα την Γ’ Λυκείου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" τέσσερις μήνες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, το υπουργείο έχει ακόμα νομικές εκκρεμότητες, καθώς σειρά ρυθμίσεων ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Με τις εξαγγελίες και το βλέμμα του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου στις Πανελλαδικές του 2020 για την "τομή" που επιχειρεί σε ένα νέο εισαγωγικό σύστημα, οι ανατροπές που έχουν έρθει για τις φετινές εξετάσεις (πανελλαδικές και ενδοσχολικές) έχουν περάσει στα ψιλά γράμματα. Μετάθεση ημερομηνιών, κατάργηση επαναληπτικών πανελλαδικών αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις που διορθώνουν κακώς κείμενα του νέου συστήματος και δίνουν επιπλέον ευκαιρίες σε μαθητές, είναι αποσπασμένες σε νομοσχέδια, υπουργικές αποφάσεις και νομοθεσίες.
Ψήφιση σήμερα
Ενα μέρος των αλλαγών –άλλες φέρνουν ανατροπές στο πρόγραμμα των μαθητών κι άλλες ευνοούν τους αποφοίτους– βρίσκονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας και αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα.
Η τεράστια καθυστέρηση στη ρύθμιση των θεμάτων των φετινών Πανελλαδικών καταδεικνύεται από το γεγονός ότι εντός ολίγον ημερών –μέσα στον Φλεβάρη βάσει νόμου– θα πρέπει να ανακοινωθεί η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στις Πανελλαδικές, κι ακόμα οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν τα νέα δεδομένα.
Τι αλλάζει
Αθροιστικά οι αλλαγές:
1 Πρώτα οι ενδοσχολικές: Αν και ο Μάιος εθεωρείτο τα τελευταία χρόνια ο "μήνας των Πανελλαδικών", το υπουργείο Παιδείας, βάσει του νόμου για το Νέο Λύκειο που ψηφίστηκε το 2013, μεταθέτει για πρώτη χρονιά τη διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου πριν τις Πανελλαδικές. Η συγκεκριμένη ενέργεια έγκειται στη θεωρία περί αποδέσμευσης του Λυκείου από τις Πανελλαδικές, με τους αποφοίτους πρώτα να λαμβάνουν το απολυτήριό τους και στη συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
2 Πανελλαδικές τον Ιούνιο: Ο προγραμματισμός των υποψηφίων στις Πανελλήνιες ανατρέπεται φέτος, καθώς οι εξετάσεις θα διενεργηθούν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι υποψήφιοι θα έχουν γύρω στις 10 μέρες "διάλειμμα" μεταξύ των ενδοσχολικών και των Πανελλαδικών ώστε να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων.
3 Επαναληπτικές Πανελλαδικές: Κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων από φέτος ορίζει το υπουργείο Παιδείας. Ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από το 2013 και βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, με στελέχη του υπουργείου Παιδείας να σημειώνουν ότι εκτός από τον μικρό αριθμό μαθητών δεν εκλείπουν και τα φαινόμενα "τραβηγμένων από τα μαλλιά" περιπτώσεων που δηλώνουν ασθένεια, για να "κερδίσουν" οι μαθητές κάποιες επιπλέον μέρες διαβάσματος.