Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Tα προβλήματα του Τουρισμού μας.....


SYNC BLOGS


 Είναι  πολλά  τα λάθη που κατά την γνώμη μου γίνονται στην Εθνική  μας Βιομηχανία, τον Τουρισμό. 
Το μεγαλύτερο πιστεύω πως είναι το ότι δεν συνειδητοποιήσαμε βαθειά πως ο Τουρισμός είναι μία επί τόπου πολύ μεγάλη εξαγωγική διεργασία. Υποτίθεται ότι προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες, μέσα σε ένα ονειρώδες ειδικά για διακοπές περιβάλλον και προσελκύουμε  ζωτικά για την οικονομία της χώρας μας κεφάλαια, διατηρώντας και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης (εποχιακής όμως -μην το ξεχνάμε).
Στην πραγματικότητα εάν θέλουμε  και μας ενδιαφέρει η πραγματικότητα, δε προσφέρουμε τις σωστές υπηρεσίες, σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από όλους αυτούς, οι οποίοι τυχαία και απρογραμμάτιστα, γίνανε ξενοδόχοι η και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, είτε από  ανεξέλεγκτες δανειοδοτήσεις,αλλά και χωρίς να έχουν το παραμικρό ουσιαστικό προσόν για να ορίζουν αυτήν την δραστηριότητα. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και με πάρα πολλούς επιχειρηματίες, εστιάτορες, μπαρ και άλλων κέντρων διασκέδασης. Στο μυαλό τους είναι η "αρπαχτή" των 3 μηνών το πολύ και μετά να μπορούν να επιβιώνουν άνετα τους υπόλοιπους 9 μήνες!
Ούτε γνώσεις σέβονται, ούτε την απαραίτητη επένδυση σε Ανθρώπινο δυναμικό. Το μόνο που κάνουν είναι συνεχώς να υποβαθμίζουν το προσφερόμενο προϊόν τους. Με αποτέλεσμα να προσελκύουν όλο κι χαμηλότερους οικονομικά επισκέπτες, οι οποίοι και μαθηματικά τους οδηγούν στην εξαχρείωση του επαγγέλματος.  Από την άλλη το  Ελληνικό φυσικό Περιβάλλον,  που είναι η Βάση, αυτής της  πολύ σοβαρής δραστηριότητας (από τα καλύτερα στον κόσμο), κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το εξαφανίσουμε!(Ιδε την κατάσταση με τις χωματερές, που ακόμα δεν μπορούμε πλήρως ν' απαλλαγούμε από αυτήν την αηδιαστική νοοτροπία μας στο θέμα της καθαριότητας και της Τάξης!).
Και από την άλλη έχουμε εδώ και πολλά χρόνια ένα Κράτος, το οποίο έχει αφήσει όλα τα προβλήματα στην τύχη τους και ο κάθε Ελληνάρας πράττει κατά τι τον συμφέρει απόλυτα ατομικά.
Πρέπει  επιτέλους κάποιοι να σκύψουν και να σκεφτούν σοβαρά, για όλα εκείνα που χρειάζεται η Τουριστική Βιομηχανία για να κινηθεί. Ε λοιπόν το  90% εισάγεται! Ούτε έπιπλα, ούτε σκεύη, ούτε η λινοστολή, ούτε τα σερβίτσια, ούτε κ' αν τα ποτήρια είναι έστω μερικά Ελληνικής Κατασκευής. Είναι πολύ απλά εισαγόμενα. Και δεν πρόκειτα για όλα αυτά να μας καθοδηγήσει η Ε.Ε! Εμείς το σκεφτήκαμε ποτέ αυτό;.......Και βέβαια δεν είμαστε Κίνα για να κατασκευάσουμε πιο φτηνά προϊόντα. δεν θα μπορούσαμε όμως π.χ να έλθουν σε συμφωνία  τα συνδικάτα των εποχιακά εργαζομένων στα ξενοδοχεία και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες (εστιατόρια , μπαρ, κλαμπ κλ.π) τουλάχιστον στις μεγάλες τουριστικές περιοχές με το Κράτος το οποίο, να βοηθήσει νέους επαγγελματίες να δημιουργήσουν βιοτεχνίες, οι οποίες ν' απασχολούν με ειδικά μειωμένο ημερομίσθιο και ωράριο όλους αυτούς που στην ουσία ζουν ένα 5μηνο  το πολύ κάθε χρόνο αμειβόμενοι, ενώ τους υπόλοιπους μήνες  και επιβαρύνουν το Κράτος αλλά και οι ίδιοι στην ουσία δεν ζούν;
Με αυτό τον τρόπο, θα είχαμε ένα σημαντικό κομμάτι  κατασκευής προϊόντων με χαμηλό κόστος (ανταγωνιστικό),η Ανεργία θα μειωνόταν και όλα θα ήταν καλύτερα. Φανταστείτε τώρα τι θα γινόταν εάν  το ίδο γινόταν και με άλλα προϊόντα όπως μερικά τρόφιμα. Και ερωτώ υπάρχει κανείς μας που δέχεται πως η Ελλάδα, δεν μπορεί να παράγει  γαλοπούλες για να εφοδιάσει τα ξενοδοχεία μας;...Ε, λοιπόν   για ν' αντιληφθούμε τι χάνει αυτός ο τόπος σημειώνω, πως ένα ξενοδοχείο 800 κλινών χρειάζεται  σε κάθε σαιζόν περίπου 10 τόννους κατεψυγμένης γαλοπούλας από Γαλλία η  Ιταλία!
Εννοείται πως δεν μπορεί να βγει το κράτος και να προτείνει  η να επιβάλει την κατανάλωση των Ελληνικών προϊόντων. Αφού όμως διατυμπανίζουμε πως είμαστε πολύ πατριώτες εμείς οι Έλληνες, δεν πιστεύω  για όλα τα παραπάνω να μην συμφωνούμε....και να μην βοηθήσουμε όλοι μαζί. 
Κλείνοντας όμως αισθάνομαι υποχρεωμένος, να τιμήσω το μικρότερο σίγουρα ποσοστό των απασχολουμένων με Τουριστικές δραστηριότητες, οι οποίοι με τον ζήλο τους και την ευθικρισία τους μας "κρατάνε" ακόμα ψηλά τον Τουρισμό μας στον Διεθνή Ορίζοντα. Είτε είναι Ξενοδόχοι, είτε ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, είτε εστιάτορες κ.λ.π. Αυτοί αγωνίζονται για την Ποιότητα μέσα σε ένα Περιβάλλον γεμάτο προβλήματα όπως η Καθαριότητα, τα Νοσοκομεία, οι Αστυνομικοί σταθμοί, η Συγκοινωνία, το Πόσιμο νερό, η Ρύπανση των θαλασσών κ.λ.π,κ.λ.π........
Και ας μην ξεχνάμε πως ούτε χρειάζεται, ούτε και θα είναι καλό για την χώρα να γίνει όλη ένα τεράστιο ξενοδοχείο! Όρια όλα τα πράγματα χρειάζονται! Γι' αυτό δεν χρεαζόμαστε ανάπτυξη παρεμφερών δραστηριοτήτων. Να βγάλουμε από την μέση όσες δραστηριότητες δεν συμμορφώνονται και μας δυσφημούν. Και ας  καλυτερέψουμε το ότι καλό υπάρχει!................................