Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Απόψεις σε πολύ ευαίσθητα Θέματα!....

Μέσα στα τόσα που γίνονται στους καιρούς μας αυτούς τους πολύ δύσκολους για πολύ κόσμο, δεχόμαστε και  σχέδια χωρίς  προγραμματισμό, για  "βελτιώσεις" δήθεν σε θέματα πολύ σοβαρά που κατ΄αρχήν δεν θα έπρεπε να θίγονται από Υπουργό και μάλιστα Παιδείας!
Εννοώ το πολύ ευαίσθητο Θέμα  Διδασκαλίας στο μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Όπως επίσης και το Θέμα της  Σχέσης Κράτους Εκκλησίας.
Αυτά έγιναν ξαφνικά και  σε χρόνο που η Ελληνική Κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλο Προβληματισμό και κυρίως Ανασφάλεια!........
Και με αυτόν τον τρόπο ξεσηκώθηκε το Σύμπαν, οι αντιπαραθέσεις και κατηγορίες εξαπολύθηκαν ασταμάτητα  με αποτέλεσμα ο καθένας να λέει άλλος το μακρύ του και άλλος το κοντό του.
Και βέβαια αυτό το εκμεταλλεύτηκαν αντιμαχόμενα τα κόμματα και αφήσαμε την ουσία της Τωρινής κατάστασης της Κοινωνίας και πάλι για σοβαρά Θέματα γίναμε αιτία να φανούμε σαν Λαός Επιπόλαιος και Απρογραμμάτιστος σε ευαίσθητες κινήσεις.
Η προσωπική μου άποψη πρώτα για το Θέμα της Διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα Σχολεία, (την οποία οφείλω να  αναφέρω), είναι πως ΝΑΙ! το μάθημα αυτό χρειάζεται  μετά από Σοβαρή Διαβούλευση Όλων των εμπλεκομένων μερών  κάποιες  αλλαγές και συμπληρώσεις.
Για όσους παρακολουθούν παιδιά και εγγόνια στα σχολεία, θα έχουν διαπιστώσει και από αρκετά χρόνια τώρα πως ο τρόπος διδασκαλίας τους μαθήματος αυτού δεν προκαλεί το ενδιαφέρον τους.
Αυτό οφείλεται κατά την άποψή μου, στο ότι το μάθημα χρειάζεται συμπληρώσεις. 
Πάντα κατά την Γνώμη μου τα Θρησκευτικά πρέπει να περιλαμβάνουν πρώτα από όλα την Χριστιανική Θρησκεία με τις ιδιαιτερότητες της λεπτομερειακά (Την Ορθοδοξία, τον Καθολικισμό και τους  Διαμαρτυρόμενους)
Στην συνέχεια οφείλουμε η γενιά μας να διδάξει τα παιδιά μας, για το ποιες άλλες Θρησκείες υπάρχουν και το πως εκφράζουν την Διαφορετικότητά τους. Είναι απαραίτητο στις επερχόμενες γενιές να γνωρίζουν τις θρησκείες, όχι φανατικά και αόριστα, αλλά ουσιαστικά.
Αυτά δεν γίνονται όμως ξαφνικά , απρογραμμάτιστα σε έναν Λαό ο οποίος έχει ευαισθησία μεγάλη στα Πιστεύω του.  Δεν μπορεί άνθρωποι μεγάλης η και μεσαίας ακόμα ηλικίας να δεχτούν χωρίς σωστή ενημέρωση αλλαγές σε πράγματα τόσο σοβαρά. Χρειάζεται χρόνος αρκετός για να κατανοήσουν το τι ακριβώς γίνεται. Διότι κινδυνεύουμε πάλι να δούμε εκείνο το παράξενο και ανεξήγητο για εμένα φαινόμενο με το "Δημοψήφισμα" που εξαγγέλθηκε για τις ταυτότητες. Για το εάν δηλαδή Πρέπει να αναγράφεται το Θρήσκευμα σε αυτές. Και έγινε ο χαμός! Προχειρότητες και σχεδόν  Θρησκευτικός "Εμφύλιος", τον οποίο κατά την γνώμη μου πάντα, δημιούργησε η ίδια η Εκκλησία!....
Όσον αφορά το Θέμα Σχέσης Εκκλησίας και Κράτους, χρειάζεται την ίδια Σοβαρότητα και Μελέτη.
Μου προκαλεί εντύπωση πως σαν Λαός αφήσαμε το δικαίωμα σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση να "λύνει" και να "δένει" τέτοιους Σοβαρούς Κόμπους της Ελληνικής Κοινωνίας.
Και σε αυτό το Θέμα η γνώμη μου είναι πως σίγουρα πρέπει η Πολιτεία μας να λύσει με προσοχή τα θέματα (όσα υπάρχουν) με την Εκκλησία. Χωρίς  εκνευρισμούς, χωρίς φανατισμούς αλλά με Σοβαρότητα (πάντα) και Συνεργασία πάλιν όλων των εμπλεκομένων. Αυτές άλλωστε είναι αλλαγές ΔΟΜΙΚΕΣ! Εκσυγχρονισμένες. Που Πρέπει να εξεταστούν και να  λυθούν απορίες και  να διορθωθούν τυχόντα λάθη.
Στο Θέμα το τελευταίο έχω προσωπικά μία απορία. Μου την δημιούργησε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο καναλιού, το τι θα γίνει με το θέμα των μισθών των κληρικών;
Και εκείνος απήντησε αμέσως: "Μα δεν γνωρίζετε πως υπάρχει μία Συμφωνία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας γι΄αυτό το θέμα;" Ο δημοσιογράφος έδειξε να μην γνωρίζει. "Μα πήρε το Κράτος όλη την Κτηματική Περιουσία και σε αντάλλαγμα ανέλαβε την μισθοδοσία των Κληρικών!"
Ομολογώ πως αυτό δεν το γνώριζα....αλλά η ερώτησή μου χτύπησε στο εγκέφαλό μου αυτόματα! Από που και πως η Εκκλησία είχε στην ιδιοκτησία της ένα τεράστιο κομμάτι της Ελληνικής Γης;...
Μέχρι τώρα πίστευα πως η Γη ενός Κράτους ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ! Η δεύτερη ερώτησή μου είναι, για το πως την απέκτησε η Εκκλησία την περιουσία αυτή;.......Κάποτε άκουσα για κάτι σφραγίδες σε "Χρυσόβουλα" (Τούρκικοι τίτλοι ιδιοκτησίας)! Δεν πιστεύω σε κάτι τέτοιο γιατί δεν το θεωρώ  Δίκαιο. Να μιλάμε ακόμα για τους Τούρκους πως πριν φύγουν "κανόνισαν έτσι ώστε ο Λαός να στερηθεί της Ελληνική Γης! Δεν  θέλω να το πιστέψω αυτό! Και περιμένω κάποτε (αν προλάβω εν ζωή) να το μάθω.
Οι όποιοι Διοικούντες Οφείλουν να είναι συνεπείς σε  Δομικές Εκσυγχρονιστικές Αλλαγές με Σοβαρότητα, Γνώση και Συνεργασία με Όλους, όταν πρόκειται να προβούν σε αλλαγές, λαμβάνοντας πάντα υπ' όψη την χρονική στιγμή Ηρεμίας του Λαού και να μην τις κάνουν "άρπα κόλλα" μέσα σε μία Οικονομική Θύελλα!
Είμαι βέβαιος πως κάποια στιγμή η Πατρίδα μας θα βρει τον δρόμο της. περνώντας μέσα από μεγάλες δυσκολίες, αλλά θα τον βρει. Και ίσως μάθει ο Λαός μας, πως δεν χρειάζεται να πηγαίνει στο εξωτερικό και εκεί χωρίς φανατισμούς και με πολύ σοβαρότητα αναπτύσσεται και στην Ελλάδα, να ταλαιπωρεί ο ένας τον άλλον!......Αυτό το ελπίζω........