Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Γιάννης Πάριος & Νατάσα Θεοδωρίδου - Κόκκινο γαρύφαλο

Yanni - Love Is All

Τέλος στην πώληση αναψυκτικών στα σχολεία της ΕΕ

Τέλος στην πώληση αναψυκτικών στα σχολεία της ΕΕ: Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση αναψυκτικών σε όλα τα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα τέλη του 2018. Το εν λόγω εγχείρημα χαιρέτισαν εκπρόσωποι του τομέα της υγείας, αναφέροντας ότι πρέπει να...
Πρόταση: Η απόφαση για την κατανάλωση υγιεινών αναψυκτικών στα σχολεία είναι επί τέλους μία σοβαρή (καθυστερημένα) αρχή για την προσφορά σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, υγιεινών τροφών και ποτών. Στην Ελλάδα ( το γράφω εδώ και χρόνια) είναι απαράδεκτο να μην μαθαίνουν τα παιδιά στα σχολεία τον χυμό πορτοκαλιού βασικά! Υπάρχουν πολλά να γίνουν στα κυλικεία των σχολείων για να στοχεύσει η Πολιτεία σε προϊόντα Υγιεινής Διατροφής. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται εφ' όσον τα σχολικά κυλικεία δίδονται  προς εκμετάλλευση με διαγωνισμούς, μέσα από τους οποίους τα αναλαμβάνουν όσοι τα "χτύπησαν" με την υψηλότερη τιμή. Με αποτέλεσμα να επιλέγουν ανθυγιεινά προϊόντα τα οποία και πιο φθηνά είναι αλλά και παράγονται από χαμηλή ποιότητα υλικών. Και αυτά για να μπορέσει η επιχείρηση να βγάλει περισσότερο Κέρδος και πολλές φορές ν΄αντέξει με το μεγάλο ενοίκιο.
Θεωρώ πως ο Δήμος πρέπει να ιδρύσει μία νέα υπηρεσία οργάνωσης και επίβλεψης όλων των κυλικείων των σχολείων που υπάγονται σε αυτόν. Με επικεφαλής έναν εξειδικευμένο Ξενοδοχειακό η ακόμα και Εστιατοριακό Στέλεχος θα μπορεί να οργανώσει,   και να επιβλέψει την όλη νέα προσπάθεια. Ένας μισθοδοτούμενος υπάλληλος (μάλλον γυναίκα) από τον Δήμο, θα απασχολείται αφού κριθεί ικανή και γνώστης στην λειτουργία κυλικείου με εποχιακή χειμερινή σύμβαση. Το κυλικείο προσφέροντας πολύ καλή ποιότητα διαφόρων ειδών (όχι πολλών) και χυμών σε χαμηλές τιμές φυσικό είναι στην καλύτερη περίπτωση απλά να συντηρείται. Άρα ο κάθε Δήμος στον προϋπολογισμό του, θα διαθέτει και κάποιο κονδύλι μέσα σε κάπως ανεκτά όρια, για να συμπληρώσει κάποιο οικονομικό κενό. 
Προκειμένου για την Υγεία και την στροφή των παιδιών μας σε χυμούς φρούτων και  υγιεινών σνακ αξίζει τον κόπο.
Είναι τραγικό στην Ελλάδα του  "χρυσού" πορτοκαλιού να βασιλεύουν σκούροι και αμφιβόλου ποιότητας  χυμοί!
Το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα σνακ τα οποία είναι τα περισσότερα ανθυγιεινά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτά δεν θα μας τα ορίσει  η Ε.Ε αλλά Εμείς σαν Πολιτεία!
Χρειάζεται δουλειά υπεύθυνη αλλά όταν οργανωθεί το όλο σύστημα των σχολικών κυλικείων τότε όλοι μας θα δούμε το πόσο καλό έγινε. Στην αρχή οι κακές συνήθειες με τις οποίες έχουν εθιστεί τα παιδιά να καταναλώνουν ανθυγιεινά  προϊόντα, θα πάρουν χρόνο ώσπου να μάθουν στη νέα κατάσταση.
Χρειάζεται Υπομονή και Συνέπεια. Το αποτέλεσμα θ' αξίζει. Οι δε Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων θα χρειαστεί και αυτοί να βοηθήσουν στο νέο εγχείρημα, γιατί πολλές φορές, είναι οι ίδιοι δυστυχώς οι γονείς που είναι καταναλωτές ανθυγιεινών σνακς και αναψυκτικών χαμηλής ποιότητας.