Στην παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν με τίτλο «Το Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις, 1918-1920» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης(Α.Π.Θ)ένας Αρμένιος φοιτητής, υπερασπίζεται με θάρρος την Ελληνικότητα της Κύπρου και της Μακεδονίας δείγμα του αναβρασμού που επικρατεί σε ένα αντιτουρκικό τόξο που δείχνει να μην έχει τέλος…
“….δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να συμβούν τα ίδια γεγονότα και όποτε χρειαστεί….το ίδιο ισχύει για τα αδέρφια μου τους Έλληνες,το ίδιο ισχύει για το ψευδοκράτος της Κύπρου,την ψευτοπροπαγάνδα των Σκοπίων,για την Μακεδονία,ζήτω η Ελλάδα μας,ζήτω η Αρμενία μας,ζήτω η Μακεδονία μας,η προπαγάνδα τους δεν θα περάσει ποτέ…όπως και η Κύπρος θα ελευθερωθεί,όπως και η Κωνσταντινούπολη μας περιμένει….”
Να σημειώσουμε πως πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όπου και συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του αρμενικού Κοινοβουλίου Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ο οποίος είναι ποντιακής καταγωγής και μίλησε για κοινό προαιώνιο εχθρό
Την Πέμπτη που μας πέρασε, ο κ. Κοτζιάς πήγε στο Μνημείο Γενοκτονίας στο Ερεβάν,για την τελετή κατάθεσης στεφάνου ενώ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου, είχε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Άμυνας Βίγκεν Σαργκσιάν, συναντηθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Καρέν Καραπετιάν στο Κυβερνητικό Μέγαρο και με τον Πατριάρχη Καρέκιν II στο Πατριαρχείο της Αρμενίας.
Την Παρασκευή, ο Υπουργός Εξωτερικών πήγε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας όπου και συναντήθηκε με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν και υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Αρμενίας.
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αρμενίας Σέρζ Σαργκσιάν.
Την κοινή τους βούληση για αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας σε στρατηγική εξέφρασαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν κατά τη συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό μέγαρο.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρότεινε επίσης τη συνεργασία μεταξύ διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών προκειμένου να ενισχυθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στις προσπάθειες της Αρμενίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Tι είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός
Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας αναφέρθηκε ένθερμα για τις σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και συμφώνησε με τις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο πλευρών σε σειρά τομέων, επισημαίνοντας τη σημασία που δίνει η Αρμενία στη συνδρομή της Ελλάδας για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της ΕΕ και της ευρωασιατικής οικονομικής κοινότητας.
Αντίστοιχα θετικό υπήρξε και το κλίμα στην πρωινή συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Γκαλούστ Σαχακιάν– ο οποίος εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων.
Η συνάντηση έγινε παρουσία του αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου και ομογενή εκ Τραπεζούντας Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του αρμενικού Κοινοβουλίου Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ο οποίος είναι ποντιακής καταγωγής και με δική του πρωτοβουλία το αρμενικό κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Απρίλιο του 2015 την γενοκτονία των Ποντίων, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ως μία σημαντική ευκαιρία για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Αρμενίας.
«Είμαστε σύμμαχοι, οι λαοί μας είναι σύμμαχοι», τόνισε και πρόσθεσε:
«Εγώ ως άνθρωπος με ελληνικές ρίζες θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την επίσκεψη και πιστεύω ότι πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις σε όλους τους τομείς»
«Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι η ελληνική Βουλή υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως αντίστοιχα η αρμενική Βουλή για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Εμείς αναγνωρίζουμε τη Γενοκτονία όλων των Χριστιανών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία», σημείωσε και υπογράμμισε:
«Για εμάς είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι οι Έλληνες σύμμαχοί μας μας υποστηρίζουν και στην ειρηνική επίλυση της διένεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Δείτε παρακάτω το βίντεο: