Τρεις διαφορετικούς τρόπους καταβολής εισφορών από τους εργαζομένους με μπλοκάκι με 1 ή 2 εργοδότες (με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015) προτείνει το Υπ. Εργασίας.

Και αυτό γιατί πέραν από το νέο εξοντωτικό τρόπο επιβολής των νέων υψηλών εισφορών (σ.σ. με βάση το εισόδημα του 2015) τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση, τα μπλοκάκια και οι εργοδότες τους υπόκεινται τις συνέπειες της πρωτοφανούς προχειρότητας με την οποία επιβάλλονται αυτές οι εισφορές.

Εδώ και 15 -20 μέρες, το Υπ. Εργασίας αλλάζει συνεχώς στάση απέναντι στους "μπλοκάκηδες". Και όλα αυτά 19 μέρες πριν το deadline καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης του χαρατσιού (28.2).

Η  αρχική εγκύκλιος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (20.1.2017), προέβλεπε ότι οι "μπλοκάκηδες" με  1 ή 2 εργοδότες  θα πρέπει να καταβάλλουν μαζί με τον ή τους εργοδότες τους  από κοινού εισφορές 27,1% για την κύρια σύνταξη και τον ΕΟΠΥΥ.

Με προχθεσινή, όμως,  εγκύκλιο του (7.2.2017), το Υπ. Εργασίας έδωσε τη "δυνατότητα" στους "μπλοκάκηδες" με 1 ή 2 εργοδότες, να καταβάλλουν τις εισφορές τους ύψους 9,22% σε περίπτωση που δεν τα βρουν με αυτούς σε σχέση με τον επιμερισμό των εισφορών 27,1% και τις αμοιβές τις οποίες θα λαμβάνουν εφεξής. Προϋπόθεση γι΄ αυτή τη μονομερή καταβολή των εργατικών εισφορών από τους εργαζομένους είναι η καταγγελία του εργοδότη στον ΕΦΚΑ.

Χθες, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, δήλωσε πως αν ο εργαζόμενος με το μπλοκάκι δεν καταγγείλει τον εργοδότη του για την άρνησή του να καταβάλλει το δικό του μερίδιο, θα πρέπει να καταβάλλει μόνος του εισφορές 26,9% (σαν να ήταν ελεύθερος επαγγελματίες).

Με άλλα λόγια για την ίδια κατηγορία... "μπλοκάκηδων" (με 1 ή 2 εργοδότες) θα υπάρχουν τρεις ταχύτητες στην καταβολή των εισφορών:

1)   Όσοι προβούν σε συμφωνία με  τον εργοδότη τους, θα καταβάλλουν από κοινού μαζί του εισφορές 27,1% (9,22% ο εργαζόμενος και 17,88% ο εργοδότης) για κύρια σύνταξη –ΕΟΠΥΥ.
2)  Εκείνοι που δεν συμφωνήσουν  με τον εργοδότη τους και τον καταγγείλουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, θα πληρώσουν μόνο τις δικές τους εισφορές ύψους 9,22% (μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τον εργοδότη).
3)  Όσοι δεν συμφωνήσουν  με τον εργοδότη τους, αλλά δεν τον καταγγείλουν στον ΕΦΚΑ, θα καταβάλλουν μόνοι τους εισφορές 26,9% μέχρι να τον καταγγείλουν στον ΕΦΚΑ ή μέχρι να τα "βρουν" μαζί του στον επιμερισμών των εισφορών 27,1%.