Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Μία γνώμη για την μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση από 23% στο 13%!...

Από την αρχή της επιβολής του 23% ΦΠΑ στα τρόφιμα, είχε ξεκάθαρα φανεί πως η απόφαση και βεβιασμένη ήταν αλλά και  αναποτελεσματική. Ήταν φανερό, πως η βιασύνη να πιάσουμε τον στόχο των εσόδων σε αριθμούς, μας έκανε να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα της Αγοράς! Το πρόβλημα δεν ήταν απλά αριθμητικό αλλά, μία επιπόλαιη και εύκολη απόφαση ήταν επόμενο να οδηγήσει σε λάθος δρόμους με επώδυνα όμως αποτελέσματα στον κλάδο της Εστίασης γενικά. Δεν προσπαθήσαμε ούτε να παρατηρήσουμε το τι κάνουν άλλα κράτη με το θέμα αυτό. Το γνωρίζαμε όμως, γιατί δεν μπορώ να το πιστέψω πως είμαστε τόσο πρόχειροι!
Η απόφαση έπρεπε να στοχεύει 1) στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του είδους,2) στην ενδυνάμωση της οικονομικής δυνατότητας του καταναλωτικού κοινού (εγχωρίου αλλά και των από το εξωτερικό προερχομένων τουριστών)και 3) την αύξηση των Δημοσίων εσόδων που είναι και παράλληλα ο σημαντικότατος στόχος! Άλλωστε οι διάφοροι υπεύθυνοι που απεφάσιζαν, αυτό είχαν περισσότερο σαν κύριο στόχο παραβλέποντας τους άλλους δύο σαν πολύ  δευτερεύοντες! Είναι τραγικό ο απλός πολίτης ν’ αντιλαμβάνεται, πως οι διοικούντες, δεν «ζούνε» την καθημερινότητα των πολιτών! Όσον αφορά δε την φοροδιαφυγή και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται από την χαμηλή είσπραξη του ΦΠΑ, ακόμα και εδώ πιστεύω, πως πάλι κάνουν λάθος. Ασχολούνται με διαφορετικούς ΦΠΑ  ανάλογα με τον τρόπο που ο πελάτης σερβίρεται (καθιστός στο εστιατόριο η όρθιος, όταν αγοράζει σε πακέτο η από delivery)! Πρωτάκουστα, μπερδεμένα και αναποτελεσματικά μέτρα!
Ένα 10% ΦΠΑ στην εστίαση οποιασδήποτε μορφής, συμπεριλαμβανομένων του καφέ και των αναψυκτικών και ποτών, θα ήταν ότι το καλύτερο πιστεύω για απόδοση ευκολία και τελικό καλύτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τις περιβόητες πια αποδείξεις, που έχουν σχέση και αιτία 1) την από πάρα πολλά χρόνια έλλειψη του Έλληνα Πολίτη από Φορολογική Συνείδηση, εγώ  θεωρώ πως το κλείσιμο της  παράνομης επιχείρησης, είναι ότι το χειρότερο. Όταν η Ανεργία μας ευρίσκεται στο Ζενίθ και δεν ξέρουμε αν θα το ξεπεράσει και αυτό. Ένα παραδειγματικό οικονομικό πρόστιμο για κάθε ευρώ που δεν εκδίδεται απόδειξη, θα ήταν αρκετό. Και εάν συνεχίσει τρεις φορές να πέφτει ο επιχειρηματίας στο ίδιο φορολογικό αδίκημα τότε, να του αφαιρείται η άδεια και επί πλέον να του απαγορεύεται ν’ ανοίξει παρεμφερή επιχείρηση σε ολόκληρη την Επικράτεια!
Όλα αυτά όμως υπό έναν βασικό όρο! Πως από τώρα και στο εξής οι Πολιτικοί Πρέπει να είναι οι ίδιοι οι πρώτοι που σέβονται το Δημόσιο Πλούτο! Το ότι έχει χαθεί ένα μεγάλο κομμάτι εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς μας, είναι μία από τις κυριότερες αιτίες, που ο Έλληνας Πολίτης οδηγήθηκε και αυτός σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο σπορ της Φοροδιαφυγής!....
Η Αγορά μας ολόκληρη ασφυκτιεί! Πνίγεται! Δώστε της οξυγόνο!.....Δεν χρειάζεται να είναι κανένας   ειδικός οικονομικός παράγων για να το καταλάβει. Τα έσοδα του Κράτους θα πολλαπλασιαστούν, εάν μαζί με την σθεναρή  Κρατική ελεγκτική παρακολούθηση, χαμηλώσουν λίγο και σε ύψος και σε αριθμό οι ατέλειωτοι φόροι!
Δεν εννοώ να εξαφανιστούν! Αλλά όταν σχεδιάζονται, να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψη η οικονομική δυνατότητα του Έλληνα!

Αυτού του Έλληνα που Εσείς όλοι οδηγήσατε όλα τα χρόνια τα υποτιθέμενα «καλά» σε παράνομους  δρόμους. Καλό είναι πάντα  το να θυμόμαστε και το πως φτάσαμε εδώ! Οι ευθύνες είναι πάρα πολύ μεγάλες και γι’ αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα  όταν αποφασίζομε  για την Ζωή των Ανθρώπων!.....