Καταιγιστικές εξελίξεις έχουμε στο τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-ΝΑΤΟ καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ν.Τραμπ έριξε «πόρτα στον Ρ.Τ.Ερντογάν αρνούμενος να συναντηθεί μαζί του ενώ το Ισραήλ επιθυμεί διακαώς την εκδίωξη της Τουρκίας από την Συμμαχία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία κουρδικού κράτους κάτι που αποτελεί στρατηγική του Ισραήλ εδώ και χρόνια. Οι S-400 και οι σχέσεις με την Τουρκία αποτελούν μόνο πρόφαση. O περισσότεροι βολεύονται με μια απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Συμμαχία. Γι αυτό και η Γερμανία χτες έσπευσε να υπερασπιστεί την Άγκυρα λέγοντας «Όμως κανείς δεν πρέπει να φανταστεί ότι μια Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ θα μας άκουγε καλύτερα, ή μήπως θα ήταν πιο εύκολη η ζωή, αν η Τουρκία παρέμενε στο ΝΑΤΟ», «Η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ…»
Πριν λίγο οι Τούρκοι επανήλθαν για τους S-400.
«Το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 το οποίο η Άγκυρα σχεδιάζει να προμηθευτεί από τη Ρωσία δεν θα ενσωματωθεί στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ«, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işık σήμερα  Πέμπτη.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν κάνει πρόοδο στις συνομιλίες για την παράδοση του ρωσικής κατασκευής συστήματος  αεράμυνας S-400 στην Τουρκία αλλά οι δύο πλευρές δεν έχουν περατώσει την διαδικασία για να υπογραφεί  συμφωνία.
Ο διευθυντής της Rostech  Σεργκέι Τσεμέζωφ  επιβεβαίωσε και αυτός με την σειρά του ότι η Μόσχα και η Άγκυρα είναι  σε συνομιλίες για τις παραδόσεις των συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία.
Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, για μια χώρα σαν την Τουρκία η οποία παρουσιάζει επίσημα πλέον «αυτοκρατορικού τύπου» συμπεριφορές οι οποίες θα επιφέρουν «σφοδρή αμερικανική αντίδραση».
Όπως αναφέραμε και χτες στο άρθρο μας EKTAKTO: Τέθηκε θέμα αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ – Συμφωνήσαμε για τους S-400 λέει o Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας – Τι λέει η Γερμανία αναφέραμε τι θα συμβεί εάν η Τουρκία προμηθευτεί τους S-400:
>Καθώς η Τουρκία δεν θα έχει πρόσβαση στα ΝΑΤΟϊκά συστήματα οι τουρκικές ΕΔ θα έχουν πολύ περιορισμένη εικόνα στα πολεμικά θέατρα, ώστε το «μακράς ακτίνας» αντιαεροπορικό σύστημα θα καταστεί «μικρό και περιφερειακό».
>Σε περίπτωση σύγκρουσης, το ΝΑΤΟ δεν θα μπορεί να εκτελεί πτήσεις πάνω από την περιοχή ακτίνας ενεργείας των εν λόγω συστημάτων. Έτσι, το σύστημα θα είναι μη χρησιμοποιήσιμο σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, το Ιράν ή την Συρία, ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης με το Ισραήλ και τη Δύση, δύο συστήματα S-400 δεν θα είναι αρκετά για να προστατευόσουν την Τουρκία.
>Το ΝΑΤΟ κάλυψε την Τουρκία στο παρελθόν βάσει του Άρθρου 5. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ανάπτυξη συστημάτων Patriot. Όμως το Άρθρο 5 λειτουργεί αμφίδρομα. Τι θα συμβεί αν η Τουρκία χρειαστεί να κληθεί να συμμετάσχει στην άμυνα, ας πούμε, της Εσθονίας από τη Ρωσία;
>Η Άγκυρα βρίσκεται στη φάση της ομαλοποίησης των σχέσεών της με τη Ρωσία μετά την κρίση που προέκυψε από την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 τον Νοέμβριο του 2015. Μόλις μερικούς μήνες πριν Τουρκία και Ρωσία βρέθηκαν στα πρόθυρα εμπλοκής στην Συρία. Σήμερα φαίνεται πως διατηρούν μια εύθραυστη ειρήνη. Τι θα συμβεί υπάρξει νέα εμπλοκή; Πως η Τουρκία θα προστατευτεί από τη Ρωσία με τους S-400;
>Ένα μεμονωμένο αντιβαλλιστικό σύστημα δεν είναι, πραγματικά, σε θέση να αντιμετωπίσει εχθρικούς πυραύλους. Για να καταστούν πραγματικά επιχειρησιακά τέτοια συστήματα χρειάζεται έγκαιρη προειδοποίηση και σύνδεση με δορυφορικά συστήματα επιτήρησης. Η Τουρκία δεν έχει τέτοιες δυνατότητες και βασίζεται στο ΝΑΤΟ για αυτές.
Ταυτόχρονα οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Τουρκίας κινούνται σε τεντωμένο σχοινί καθώς όπως σας ενημερώσαμε χτες, τη συμμετοχή της σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και άλλες δραστηριότητες της Συμμαχίας απέσυρε η Τουρκία.
Όπως έγινε γνωστό, η Άγκυρα σκοπεύει να μπλοκάρει τη συμμετοχή των στρατιωτικών της δυνάμεων σε προγραμματισμένες ασκήσεις μέσα στο 2017, καθώς και σε πολιτικές εκδηλώσεις και προγράμματα που αφορούν πολίτες.
Το θέμα επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του ΝΑΤΟ, ενώ από την Άγκυρα δεν έκαναν κάποιο σχόλιο.
Το ΝΑΤΟ τρέχει να βρει αντικαταστάτη και ήδη έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου  Abdel-Fattah El-Σίσι εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για την άδεια εγκατάστασης  διπλωματικής αποστολής στο ΝΑΤΟ στην χώρα. Φαίνεται ότι η Ατλαντική Συμμαχία μπαίνει σφήνα στις επιδιώξεις και τα σχέδια της Ρωσίας στην περιοχή.
Το διάταγμα δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Αιγύπτου σήμερα  Πέμπτη.
Πριν μερικές ημέρες ο Αιγύπτιος Α/ΓΕΕΔ στρατηγός Μαχμούντ Χεγκαζύ συναντήθηκε με τον Τσέχο στρατηγό Petr Pavel, πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στο Κάιρο για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες .
Υπάρχουν πληροφορίες στην συμμαχία ότι αν οι Τούρκοι συνεχίσουν τα «ανατολίτικα παζάρια» και την στάση αυτή, την «θέση τους» θα πάρουν οι Αιγύπτιοι με κάποια μορφής «διευρυμένης συνεργασίας» με το ΝΑΤΟ.  
Υπενθυμίζουμε ότι η Αίγυπτος διατηρεί άριστες σχέσεις και με την Μόσχα και αγοράζει οπλικά συστήματα αποκλειστικά από Γαλλία και Ρωσία.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρόσφατα είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ αποδέχεται την πρόσκληση για αποστολή μόνιμης αντιπροσωπείας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες.
Η κίνηση αυτή έγινε εφικτή μετά την άρση του βέτο που είχε επιβάλει η Τουρκία σχετικά με την συνεργασία της Ιερουσαλήμ με την Συμμαχία.
«Ανακοινώνω ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί την πρόσκληση για αποστολή αντιπροσωπείας στο προσεχές μέλλον,» είχε δηλώσει ο Νετανιάχου.
«Η σύσφιξη των δεσμών με τις 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ήταν «κάτι για το οποίο προσπαθήσαμε για αρκετά χρόνια,» πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε επίσης ότι η απόφαση για την αποστολή μόνιμης αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ πάρθηκε αφού πρώτα η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, ήρε το βέτο που είχε θέσει σχετικά με την συμμετοχή του Ισραήλ στην Συμμαχία.
Για την συνεργασία με κράτη εκτός Συμμαχίας, όπως το Ισραήλ, απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του ΝΑΤΟ.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην ΕΕ, David Walzer, θα προεδρεύσει της μόνιμης αποστολής στις Βρυξέλες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ Emmanuel Nahshon.
Προηγουμένως, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία «η Βορειοατλαντική Συμμαχία προχώρησε στην αποδοχή του αιτήματος εγκαθίδρυσης επίσημης ισραηλινής αποστολής στην έδρα του ΝΑΤΟ»
«Το Ισραήλ είναι ένας δραστήριος εταίρος της Συμμαχίας σαν μέλος του Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ, ο οποίος ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1994,» ανέφερε η ανακοίνωση.
«Από την υιοθέτηση της νέας πολιτικής συνεργασίας στου ΝΑΤΟ το 2014 υπήρχε επίσημη πρόσκληση στο Ισραήλ. Όμως το Ισραήλ δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα γιατί υπήρχε τουρκικό βέτο εναντίον του,» δήλωσε ο Steiner.
Χτες ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν κατηγόρησε ανοιχτά τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει να εγκαθιδρύσει «μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία».
Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους ότι θέλει να επιβάλει «την ηγεμονία του εγκαθιδρύοντας, όχι μόνο στην Τουρκία, μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία με την ιδεολογία των Αδελφών Μουσουλμάνων».
Ο Μοσέ Γιαλόν σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, ενεργεί σε βάρος των συμφερόντων των χωρών της Δύσης, ενώ έκρινε πως είναι «ριζοσπαστικό στοιχείο» συγκρίνοντάς την με το Ιράν και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να «απεμπλακεί» από τη Μέση Ανατολή άφησε ένα κενό, «το οποίο γέμισαν τα τρία αυτά στοιχεία τα οποία μάχονται για την κυριαρχία στην περιοχή» τόνισε ο Ισραηλινός πολιτικός.
Σύμφωνα με το άρθρα μαςι Κίνηση-ματ του Β.Πούτιν: Τον έλεγχο του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» ζήτησε από τον Μ.Νετανιάχου – «Όχι» αγωγός προς την Τουρκία η κίνηση αυτή του Ισραήλ για «σύνδεση» του με το ΝΑΤΟ είναι αναμενόμενη.
Το Ισραήλ νοιώθει να απειλείται στην περιοχή και κυρίως να μην εμπιστεύεται την Ρωσία.
Πιστεύει ότι υπάρχει απώτερος σκοπός στην στρατηγική για τη Νέα Μέση Ανατολή και αυτός δεν είναι η παραμονή του Μπασάρ Άσαντ στην εξουσία στην Συρία αλλά οι ενεργειακές πηγές Γκολάν και Μεσογείου..
Η στάση και οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα μας δείξουν τι είδους ακριβώς «γεγονότα» θα λάβουν χώρα στην περιοχή μας όσον αφορά την Τουρκία…