Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΗ ΔΡΑΣΗ!!!


  • SYNC BLOGS


    Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων & Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ) στην ΔΕΤΡΟΠ 2011 με ειδικό πρόγραμμα Β2Β σε χώρο 360 τ.μ. - X-Hellenica.gr: "Login [INFO] [Αρχική Σελίδα] [Ποιοί είμαστε] [Επαφή]
  • ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS
  • Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων & Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ) στην ΔΕΤΡΟΠ 2011 με ειδικό πρόγραμμα Β2Β σε χώρο 360 τ.μ.
  • Μια σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, με ένα ειδικό πρόγραμμα Β2Β, αναλαμβάνει ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ (Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων & Ποτών Εξωτερικού) στα πλαίσια της 21ης Διεθνούς Έκθεσης ΔΕΤΡΟΠ, της μεγάλης έκθεσης τροφίμων, ποτών, μηχανημάτων & εξοπλισμού που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Θεσσαλονίκη από τις 11 έως τις 14 Μαρτίου 2011.
  • Ό ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ (Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων & Ποτών Εξωτερικού), είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη και χρήσιμη συγκέντρωση εισαγωγέων Ελληνικών τροφίμων και ποτών (και όχι μόνο) από το εξωτερικό σε ένα συλλογικό όργανο το οποίο εδρεύει στην Ελλάδα. Η απόφαση ίδρυσης του Συνδέσμου ελήφθη στις 23 Μαΐου 2009 στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας από 23 ιδρυτικά μέλη όπου ορίστηκε και η πρώτη, προσωρινή Διοίκηση με Πρόεδρο τον Δημήτρη Σογαντζή (Βιέννη).
  • Ένα περίπου χρόνο αργότερα (14 Μαΐου 2010), μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών ίδρυσης του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση η οποία εξέλεξε το πρώτο αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ με Πρόεδρο τον Νίκο Χρυσίδη (Βερολίνο). Λίγους μήνες αργότερα, ο Σύνδεσμος απέκτησε μόνιμη έδρα και γραμματειακή υποστήριξη στα γραφεία του δραστήριου Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με στόχο να έχει ένα μόνιμο και σταθερό σημείο αναφοράς σε ένα σημείο στο οποίο ήδη ασχολούνται με τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.
  • Μια σημαντική και ουσιαστική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων & Ποτών Εξωτερικού θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της 21ης ΔΕΤΡΟΠ στην Θεσσαλονίκη: Σε ένα μεγάλο χώρο 360 τετραγωνικών μέτρων (τα 160 τ.μ. αποτελούν προσφορά της Έκθεσης, ενώ τα υπόλοιπα διατίθενται σε μειωμένη τιμή) θα δημιουργηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα «μικρή έκθεση» μέσα στην ΔΕΤΡΟΠ!
  • Μέσα στον χώρο του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ πενήντα (50) Έλληνες παραγωγοί - εξαγωγείς τροφίμων και ποτών θα δημιουργήσουν ένα δικό τους, μικρό χώρο στον οποίο θα παρουσιάζουν το πρόγραμμα των προϊόντων που εξάγουν ενώ καταξιωμένοι Έλληνες Chef θα δημιουργούν «Ελληνικά πιάτα» με παραδοσιακές ή πρωτότυπες ιδέες χρησιμοποιώντας τα προϊόντα των Ελλήνων παραγωγών – εξαγωγέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό τα διάφορα ελληνικά τρόφιμα και ποτά (ελιά, φέτα, ελαιόλαδο, κρασί, οινοπνευματώδη και πολλά άλλα) θα συνδυαστούν μέσα στις διαφορετικές προτάσεις «Ελληνικών πιάτων» που θα δημιουργήσουν οι Chef προσφέροντας στους παραγωγούς και στους επισκέπτες γνώση και ιδέες για πολλαπλή «αξιοποίηση» των ελληνικών τροφίμων & ποτών.
  • Οι «στοχευμένοι» επισκέπτες του περιπτέρου του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ θα είναι εισαγωγείς – διανομείς τροφίμων και ποτών του εξωτερικού καθώς και επιτυχημένοι εστιάτορες που προσφέρουν Ελληνικά πιάτα από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Οι επισκέπτες του περιπτέρου (ήδη έχουν ανταποκριθεί στην σχετική πρόσκληση 50 χονδρέμποροι – εισαγωγείς ελληνικών τροφίμων και ποτών καθώς και 50 σημαντικοί ιδιοκτήτες ελληνικών εστιατορίων του εξωτερικού) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επί τόπου την δημιουργική «σύνθεση» των ελληνικών τροφίμων και ποτών από τους καταξιωμένους Έλληνες Chef και να αποκομίσουν νέες ιδέες αλλά και σημαντική εμπειρία.
  • Η χρηματοδότηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ θα γίνει από χορηγούς (όπως η ΔΕΤΡΟΠ) και τους παραγωγούς – εξαγωγείς (1.200 περίπου Ευρώ ανά παραγωγό) οι οποίοι θα δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο στην «μικρή έκθεση» των 360 τ.μ. του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ.
  • Ήδη, η στοχευμένη και εξασφαλισμένη επικοινωνία των Ελλήνων εξαγωγέων τροφίμων & ποτών με πολύ σημαντικούς επαγγελματικούς συνεργάτες όπως είναι οι εισαγωγείς και διανομείς ελληνικών τροφίμων και ποτών από διάφορες χώρες του εξωτερικού (με έμφαση την τεράστια αγορά της Γερμανίας) και οι ιδιοκτήτες σημαντικών εστιατορίων του εξωτερικού που προσφέρουν ελληνικό φαγητό, δημιουργεί αυξημένο ενδιαφέρον σε μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν ακόμα να δηλώσουν την δική τους συμμετοχή στην Γραμματεία του ΣΕΒΕ (Τηλέφωνο 2310-535333, Κυρία Τάνια Ζιάκα).
  • Νίκος Χρυσίδης, Πρόεδρος ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ

  • Ο πρώτος αιρετός Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών του Εξωτερικού (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε.) Νίκος Χρυσίδης, ιδιοκτήτης της εισαγωγικής εταιρίας «INCORT GmbH» του Βερολίνου, πιστεύει πως ο νέος Σύνδεσμος θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες τόσο στα μέλη του όσο και στην χώρα μας. Σε πρόσφατη συζήτηση που είχαμε μαζί του απάντησε ως εξής στα ερωτήματα που του θέσαμε:
  • Κύριε Χρυσίδη αναλάβατε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο το οποίο σας ανέθεσαν οι συνάδελφοί σας με την ψήφο τους και το οποίο απαιτεί χρόνο, απασχόληση και προσωπικά έξοδα. Νοιώθετε έτοιμος να ανταποκριθείτε;
  • Όλοι έχουμε επίγνωση της μεγάλης δυσκολίας που υπάρχει στο εγχείρημα αυτό και είναι τιμή μου η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συνάδελφοί μου. Όλοι ξέρουμε πως η εξυπνάδα και η δημιουργικότητα του Έλληνα είναι δεδομένη, όπως είναι δεδομένη και η σημαντική έλλειψη συλλογικότητας που τον χαρακτηρίζει. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστεί, ώστε να μην καταλήξουμε στο σημείο που καταλήγουν οι περισσότεροι Σύνδεσμοι όπου το καταστατικό εκφράζει τα μέλη του Συνδέσμου και όχι τα μέλη το καταστατικό.
  • Η απόφαση μου να διαθέσω σημαντικό μέρος του χρόνου μου για τον μεγάλο αυτό στόχο ήταν συνειδητή, έστω και την τελευταία στιγμή. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Απαιτεί την βοήθεια και την συμπαράσταση όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων που εισάγουν Ελληνικά τρόφιμα και ποτά καθώς και των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους κοινούς στόχους που έχουμε.
  • Πόσες φορές τον χρόνο πιστεύετε πως θα έχετε την δυνατότητα να επισκέπτεστε την Ελλάδα για θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ;
  • Δεν έχω βάλει κάποιο όριο και προσπαθώ να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου με όσες επισκέψεις στην Ελλάδα θεωρήσω ότι απαιτούνται. Αντιλαμβάνεστε ότι στην αρχή η προσπάθεια πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Αυτό ακριβώς προσπαθώ να κάνω χωρίς να υπολογίζω καθόλου τον παράγοντα χρόνος αλλά και το κόστος που αυτός συνεπάγεται.
  • Πιστεύετε πως μια συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικό Εμπορίου είναι αμοιβαία ωφέλιμη; Πως σκέπτεστε να την δρομολογήσετε;
  • Δεν θεωρώ πως μια συνεργασία μας με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών είναι απλά ωφέλιμη αλλά θεωρώ πως είναι επιβεβλημένη. Αυτό βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται και από τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών ο οποίος θα πρέπει να μας χρησιμοποιήσει με κάθε τρόπο αξιοποιώντας την πολύτιμη και πολυετή εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στις αγορές του εξωτερικού προς όφελος των Ελληνικών εξαγωγών.
  • Ποιος είναι ο πιο σωστός και πρακτικός τρόπος να διευρύνετε τον κατάλογο των μελών σας, τουλάχιστον στην Ευρώπη σε πρώτη φάση;
  • Να πείσουμε τους συναδέλφους μας σε ολόκληρη την Ευρώπη για τους στόχους και τους σκοπούς του Συνδέσμου μας, για την χρησιμότητά του και για την αμοιβαία ωφέλεια που προσφέρει σε όλους μας η εντατική δραστηριοποίηση του. Εμείς γνωρίζουμε πόσο χρήσιμος και πολύτιμος μπορεί να καταστεί ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ τόσο για τους συναδέλφους μας όσο και για τις Ελληνικές εξαγωγές και πρέπει να τους πείσουμε για την αλήθεια αυτή. Ήδη ένας από τους βασικούς στόχους της εκδήλωσης που προγραμματίσαμε στα πλαίσια της ΔΕΤΡΟΠ 2011 είναι και αυτός.
  • Πότε πιστεύετε πως ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ θα είναι έτοιμος να αναλάβει ένα πιλοτικό, προωθητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΟΠΕ, Συλλογικούς φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού;
  • Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα στον τομέα αυτόν με την συνεργασία μας με το ΣΕΒΕ, το Επιμελητήριο Σερρών και ακολουθεί το Επιμελητήριο Χαλκιδικής 15.03.2011 και αργότερα της Κρήτης. Θα εξετάσουμε προσεκτικά κάθε περίπτωση ενός ολοκληρωμένου προωθητικού προγράμματος σε συνεργασία με τους φορείς που αναφέρατε και πιστεύω πως έχουμε την θέληση, την οργάνωση και την ικανότητα να το εφαρμόσουμε με επιτυχία.
  • Ο Συνδέσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών του Εξωτερικού (στοιχεία επικοινωνίας με τον ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ στην Ελλάδα: Τηλέφωνο 2310-535333, e-mail: tz@seve.gr. Για επικοινωνία απ΄ ευθείας με τον Πρόεδρο του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ Νίκο Χρυσίδη: Τηλέφωνο (0049) 30 3960 9912, e-mail: nc@incort-gmbh.de) θα μπορούσε σίγουρα να αποτελέσει ένα πολύ αξιόλογο «μοχλό» υποστήριξης των εξαγωγών ελληνικών τροφίμων και ποτών, των παραγωγών – εξαγωγέων καθώς και των εισαγωγέων – διανομέων στις διάφορες χώρες του εξωτερικού.
  • Οι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι να ξεπεραστούν οι όποιοι «ανταγωνισμοί» σε όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές, η αναβάθμιση του επιπέδου (σκέψης, διάθεσης, γνώσης) τόσο των Ελλήνων εισαγωγέων όσο και των Ελλήνων εστιατόρων καθώς και η πολύπλευρη υποστήριξη του Συνδέσμου από τους εξαγωγικούς φορείς της Ελλάδος (ήδη ο ΣΕΒΕ και η ΔΕΤΡΟΠ έδωσαν ένα εξαιρετικό δείγμα), από τους Έλληνες εξαγωγείς αλλά και από τους εισαγωγείς – διανομείς Ελληνικών τροφίμων και ποτών του εξωτερικού οι οποίοι πρέπει να εγγραφούν στον Σύνδεσμο.
  • Χωρίς προσπάθεια, δουλειά και κόπο, δεν γίνεται τίποτα. Με όλα όμως αυτά γίνονται ακόμα και θαύματα!
  • Λεωνίδας Κουμάκης *
  • 28 Φεβρουαρίου 2011
  • kb@kbanalysis.com

Η Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν ΠΡΕΠΕΙ, να αυξήσει τις εγχώριες παραγωγές της σε Αγροτικά και Κτηνοτροφικά Προϊόντα, ώστε και την εσωτερική Αγορά να καλύπτει στο μέγιστον δυνατόν, αλλά και όλες σχεδόν τις διατροφικές καθημερινές ανάγκες των εκατομμυρίων τουριστών της. Τώρα εκείνο που γίνεται είναι πως πολλές εισπράξεις κεφαλαίων από το Τουριστικό Συνάλλαγμα, οδηγούνται πάλι στο εξωτερικό για να καλυφθούν ανάγκες των πάσης φύσεως Τουριστικών Επιχειρήσεων. Το ίδιο μεγάλη ανάγκη υπάρχει και στον τομέα των χιλιάδων ειδών (έπιπλα,λινοστολές, σερβίτσια, υαλικά,κ.λ.π.) των Ξενοδοχείων και πάσης φύσεως μονάδων εστίασης.Αυτή η προσπάθεια θα δημιουργήσει και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Τις οποίες δικαιούνται πρώτοι,όλοι εκείνοι οι ξενοδοχουπάλληλοι, οι οποίοι απασχολούνται 4 με το πολύ 5 μήνες τον χρόνο εποχιακά, με ότι αυτό συνεπάγεται. Εννοείται πως οι μονάδες παραγωγής αυτών των ειδών θα κινούνται με ειδικούς όρους ανταγωνιστικούς (μισθούς , φόρους, κ.λ.π.) συνυπολογιζομένου πως οι εποχιακοί ξενοδουπάλληλοι εισπράτουν κάποιο επιδότηση ανεργίας τους χειμερινούς μήνες. Βεβαίως χρειάζεται μία λεπτομερής μελέτη και ....δουλειά πολύ! Μυαλό έχουμε ας το βάλουμε να κινηθεί προς το πραγματικό Συμφέρον ΟΛΩΝ μας και όχι για το ξερό και ανόητο μονότονο και καταστρεπτικό ΕΓΩ μας! Αρκετά!......

Στέργιος Καλούδης
abcd-stergios.blogspot.com