της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σταθεροποιητικά κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να "κοντοστέκεται" προχωρώντας σε επιλεκτικές κινήσεις και ενθυλάκωση κερδών, μετά από την αναρρίχηση του γενικού δείκτη έως και τις 826 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,15% στις 822,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 52 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.176,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,05% στις 1.055,09 μονάδες.

Μετά τη διάσπαση των 800 μονάδων, το Χ.Α. έχει επιδείξει ιδιαίτερες αντοχές για την κατοχύρωση της παρουσίας του στην "100άδα" του "8", με τους αναλυτές να δείχνουν ικανοποίηση για τη μικρή στάση που καταγράφεται σήμερα στην αγορά. Άλλωστε, η αφομοίωση των επιπέδων, ακόμη και αν αυτή συνοδευτεί με ολιγοήμερη συσσώρευση, είναι ευκταία από μεγάλη μερίδα αναλυτών, προκειμένου οι άμυνες να χτιστούν πάνω από τις 800 μονάδες.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, ο τζίρος και η ειδησεογραφική συχνότητα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, με την αγορά να δείχνει ότι παίρνει "ανάσες" μετά από την πρόσφατη άνοδό της. Δείγματα άλλωστε αυτής της κίνησης έχει δείξει ήδη ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος προπορεύεται των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι "περιπέτειες" της κυβέρνησης με τους θεσμούς επίσης θα ανασταλούν, τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές, προσφέροντας ένα ήρεμο καλοκαίρι για την εγχώρια αγορά. Το μόνο που μένει είναι το ΔΝΤ να "γράψει" το δικό του τρίτο πρόγραμμα (MEFP) το οποίο σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ σχεδιάζεται να εγκριθεί έως τις 27 Ιουλίου συνοδεύοντας την υπό αίρεση δανειακή σύμβαση των έως 2 δις δολαρίων.

Στο ταμπλό τώρα, η Folli Follie έχει πάρει τη σκυτάλη της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη 2,25%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΟΛΠ, Jumbo, Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΕΕ, Φουρλής, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Aegean και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ και ο Ελλάκτωρ σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Eurobank, Βιοχαλκο και Grivalia.. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Πειραιώς, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα.

Στο επίκεντρο και σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται κατά 1,33% στα 2,24 ευρώ, με τον δείκτη βαρύτητάς της όμως να έχει υποχωρήσει στο 1,5% για τον γενικό δείκτη και στο 0,91% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή έχει ήδη διακινήσει 1,1 εκατ. τεμάχια.


Σημ: Μικρή ανάσα, η περιστασιακή άνευ ουσίας μικρή άνοδος;....