«Δεν μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό», είπε ο Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στην υψηλή φορολογία στα καύσιμα, οι τιμές των οποίων αγγίζουν μέχρι και τα δύο ευρώ ανά λίτρο.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Σταθάκης έκοψε κάθε κουβέντα για μείωση των τιμών στα καύσιμα και σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις επεσήμανε πως έχουν ληφθεί μέτρα ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία θα ενταθούν από το φθινόπωρο και μετά, με μέτρα όπως το επίδομα στέγασης.
Ο κ. Σταθάκης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο αλλά ούτε παράταση του ήδη υπάρχοντος τονίζοντας πως «το Μνημόνιο τελείωσε, μπροστά μου έχω μόνο ένα κείμενο συμφωνίας με τους θεσμούς που είναι το αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης». Αναφορικά με τη συμφωνία που έχει συνάψει με τους δανειστές η κυβέρνηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως δεν συνιστά «συμπληρωματικό μνημόνιο», αλλά αναφορά σε μεταρρυθμίσεις που χρονικά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν ως τον Αύγουστο του 2018.
Η κυβέρνηση «θα συζητήσει ξανά την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί», είπε ο κ. Σταθάκης επισημαίνοντας πως «τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε σημαντική δημοσιονομική απόδοση, χάρη στην οποία μιλάμε για έξοδο από το Μνημόνιο και έχουμε “αέρα” για να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις».
Όπως είπε ο Γιώργος Σταθάκης, τα μέτρα της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου μπήκαν λόγω του βέτο που είχε το ΔΝΤ, αλλά αποφασίστηκαν μαζί με αντίμετρα που θα ισχύσουν με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Ο «νόμος Κατρούγκαλου δεν θίγει ούτε ένα ευρώ για δύο στους τρεις συνταξιούχους», είπε ο κ. Σταθάκης και κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην επενδύει πολιτικά στην μείωση των συντάξεων, όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία των συντάξεων “θα πέσουν έξω”», επαναλαμβάνοντας ότι μετά τον Αύγουστο η Κυβέρνηση θα συζητήσει ξανά το ζήτημα της περικοπής συντάξεων.
Για την πορεία της οικονομίας ο υπουργός Περιβάλλοντος παραδέχτηκε πως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δέχονται τη συσσωρευμένη πίεση ετών κρίσης, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει και η άλλη πλευρά αφού αυξάνονται οι θέσεις απασχόλησης, οι εξαγωγές και οι δείκτες δείχνουν βελτίωση.
Για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά και δεν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια. Παράλληλα χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παρακράτηση χρημάτων της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ.
Τέλος, για τη διεξαγωγή των εκλογών, ο κ. Σταθάκης είπε ότι αυτές θα γίνουν «στο τέλος της τετραετίας, στα τέλη του 2019».
ΣΗΜ: Από την μία 2 στους τρεις δεν θα πειραχτούν οι συντάξεις τους και από την άλλη, θα το ξανασυζητήσει το θέμα!.....Πως δένει το ένα με το άλλο;......